http://www.allegro.pl/item165911156_...audi_seat.html coś takiego znalazłem
Na światłach przez cały rok!
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez szkodaWłączone światła mijania będą obowiązkowe przez cały rok! Sejm przyjął poprawkę do ustawy o ruchu drogowym.
Z obowiązku tego – po senackich poprawkach – mają zostać wykluczone pojazdy wyprodukowane do 31 grudnia 1970 r. Ich właściciele nie będą musieli włączać świateł w warunkach normalnej przejrzystości powietrza od świtu do zmierzchu.
Obecnie cały rok na wszystkich drogach ze światłami w dzień trzeba jeździć w: Danii, Estonii, Finlandii, na Łotwie, w Austrii, Szwecji, Słowenii i w Czechach. Na niektórych drogach obowiązek ten jest przez cały rok także we Włoszech, na Węgrzech i Portugalii. Na Litwie, Słowacji i w Polsce taki obowiązek jest w okresie jesienno-zimowym."
[motofakty.pl link]O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
Komentarz
-
-
Ja osobiście połowicznie jestem przeciw. Dlamnie jazda przez cały rok na światłach w ternie zabudowanym np: w miastach to bezsens powinno zostać tak jak było jeśli chodzi o jazde w mieście od pażdziernika do lutego, a na trasie powinno byc przez cały rok na światłach.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Nie zgadzam sie. W miescie rowniez nalezy wprowadzic ten nakaz, bo niektorzy odpowiednio intepreptuja sobie sytuacji do wlasnych widzimisie.
Wczoraj malo zycia nie stracilem, przez grzejacego 60-70 km/h sejacza, oczywiscie bez swiatel. Uwazam, ze jak palic to palic, zawsze. Nikt nie bedzie sobie ocenial widocznosci, po prostu odpali swiatelka i problem z glowy.
Zreszta robilem testy. Koszt wlaczania/nie wlaczania swiatel na pelny bak to 3 zl. Jak dla mnie, to straszliwie malo biorac pod uwage 2-3 krotnie polepszona widocznosc pojazdu, ktory nadjezdza z naprzeciwka, ktorego widze 2-3 krotnie wczesniej niz gdyby ow kolega jechal bez swiatel.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Ja osobiście połowicznie jestem przeciw. Dlamnie jazda przez cały rok na światłach w ternie zabudowanym np: w miastach to bezsens powinno zostać tak jak było jeśli chodzi o jazde w mieście od pażdziernika do lutego, a na trasie powinno byc przez cały rok na światłach.Adam
Komentarz
-
-
Moim zdaniem świateł powinno używać się przez cały rok, w zeszłym roku w kwietniu godzina 6-ta rano szaruwka, a gość śmiga vektrą bez świateł wogóle niewidoczny, cudem nie doszło do kolizji. A i dzisiaj wielu jechało bez świateł na trasie ze Strzegomia do Wrocławia a widoczność taka sobie. Dlatego uważam że wprowadzenie takiego nakazu ma sens.....mając poduchy...nie zapominaj o pasach
Komentarz
-
-
zbychu, OBOJETNE czy bylby nakaz czy nie nie on jechal by bez swiatel. Bo znam wielu co wsiadaja do auta i maja czas na wszystko od zapalenia papierosa, wyjecia komórki, zeby zadzwonic, ale nie maja czasu zeby przekrecic swiatla :!: Jak ktos bedzie musial to i tak mu sie nie bedzie chcialo, bo cos tam..
Komentarz
-
-
Maicroft, ale walna takiemu jednemu z drugim po mandacie w czerwcu, sierpniu i lipcu i sie przyzwyczai, ze pierwsze co to zapalenie swiatel, bo zalaczeniu silnika ...Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Wiecie każdy może mieć własne zdanie mnie osobiście jeśli chodzi o jazde po mieście poza miesiącami które obowiązują uważam że niema sensu a twórcy ustawy zasłaniają się że cytuje w skandynawi tak jest że jest prez cały rok. tylko że w skandynawi więcej jest cimno niż jasno no może troche przesadziłem. Na trasie oczywiscie cały rok włączonesiwtła powinny być bo faktycznie autka się zlewają z jezdnia i mozna dzwonka wywalić. PZDR
Niech się twórcy ustawy wezmą za obowiazek opon zimowych w miesiącach zimowych tak jak jest w większosci cywilizowanych krajów europy. Napewno będzie mniej wypadków po wprowadzeniu takiego obowiązku.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Wszyscy narzekaja... najbardzie rozwala mnie argument że jak będa w korkach stac to im szybciej akumulator padnie buahahaha... Nic mnie tak nie rozwaliło... Przeciez w zime jest jeszcze gorzej... Bo dochodzi czynnik zwany ogrzewaniem oraz wentylacja by szyby nie parowały...
IMHO własne zdanie może mieć kazdy... Moze nawet powinien... Ale od tego jest parwo by ustalic jedna wersje... Wybtanow wariant najkorzystniejszy...
Dlaczego najkorzystniejszy? Bo naprawde nie słyszałem jeszcze dobrego argument przeciw...
Opony fakt... Przydały ale tu jest juz gorzej... jazda na swiatłach przez cały rok negatywnych skutków niema... Ale ustalenie by ludi jezdzili wtych miesiącach na letnich a w innych na zimowych może spowodowac że ludzie będa musieli jezdzic na zimowych w letnich warunkach i na letnich w warunkach zimowych... Pogoda jest nieprzewidywalna...
PS: Dalczego jazda w mieście niam sensu? Przeciez poprawia to dodatkowo widoczność auta dla pieszych... I zapobiega sytuacja gdy wierzdżamy do tunelu bez zapaloych światłe...Adam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b707Dlaczego najkorzystniejszy? Bo naprawde nie słyszałem jeszcze dobrego argument przeciw...
PS: Dalczego jazda w mieście niam sensu? Przeciez poprawia to dodatkowo widoczność auta dla pieszych...
Generalnie jestem za jazdą na światłach cały rok, ale świadomość powyższego dość mocno studzi mnie w nakładaniu obowiązku. Jeżdżąc, staram się cały czas brać pod uwagę, że nie wszystko co jeździ po naszych drogach świeci.Leon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BioBogonZamieszczone przez b707Dlaczego najkorzystniejszy? Bo naprawde nie słyszałem jeszcze dobrego argument przeciw...
PS: Dalczego jazda w mieście niam sensu? Przeciez poprawia to dodatkowo widoczność auta dla pieszych...
Generalnie jestem za jazdą na światłach cały rok, ale świadomość powyższego dość mocno studzi mnie w nakładaniu obowiązku. Jeżdżąc, staram się cały czas brać pod uwagę, że nie wszystko co jeździ po naszych drogach świeci.
Przyznam że argument niezlyAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BioBogonIMO najsensowniejszy argument do niewprowadzania nakazu jazdy na światłach cały rok to kwestia widoczności pieszych oraz rowerzystów, którzy z założenia nie będą świecić światłami...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftA spytam tak, a ilu z tych krzykaczy chcacych jezdzic na swiatlach jezdzi w zapietych pasach. Zaczniemy od osiolkow na wiejskiej. Malo bo pasy ich nie ogarniaja :lol:juz mam taki odruch... Najpierw pasy... Potem rygluje drzwi [nawyk po tym jak znajomego wyciągneli kiedyś na skrzyżowaniu:/] następnie silnik i światł... Kontrola czy każdy delikwent zapiął pas... dopiero wtedy jade
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Najpierw pasy... Potem rygluje drzwi [nawyk po tym jak znajomego wyciągneli kiedyś na skrzyżowaniu:/]
ale pasy to zapynam jak jade w dłuższa trase .. czasami też tak
swiatła zapalam ale zależy od pogody.. (jak obowiązek to raczej zawsze)
POdzielam zdanie daneczek76 (może dlatego ze też jestem daNiel) a tak na poważnie nie podoba mi sie tez to słonce i swiatładaNiel
Komentarz
-
-
poszukaj na forum bo juz jest dużo stron w tym temacie
-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
Jak sobie wyobrazasz egzekwowanie tego przepisu ? Beda jezdzic patrole, z ogromnym katalogiem opon zimowych i calosezonowych i sprawdzach kierowcow?Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
Komentarz